Bekende mensen die thee drinken.
Put the kettle on once more.
Omdat er zoveel Chinezen zijn drinken ze in China de meeste thee, logisch toch. Maar per hoofd van de bevolking staan de Turken bovenaan.
Tijdens een vakantie in Istanboel viel het mij op hoeveel theestalletjes op straat glaasjes thee aanboden. Meer een sociaal momentje dan een kwestie van hydrateren.
Op de tweede plaats komen de Ieren, en als derde de Britten.
Nederland is ondanks mijn jarenlange inspanningen slechts een matige middenmoter.
Bekend zijn en theedrinken.
Er is een lange obligate lijst van vooral B.B.-ers (Bekende Britten) te verzinnen die gek zijn op thee. Te beginnen met de vorstin (‘Lizzy loves a cup of Earl Grey’), gevolgd door talloze acteurs en auteurs (‘Agatha Christie could murder a black tea’). Maar zo’n lange lijst laat ik hier nu even achterwege.
Mensen die door ons bewonderd worden, om welke reden dan ook, kunnen ons gedrag beïnvloeden. Dat is zeker met de huidige sociale media een alledaagse zaak.
Maar ook in de 17e eeuw gebeurde dat al. Toen koning Karel II trouwde met prinses Catharina van Bragança introduceerde het koninklijke koppel het kopje thee bij de high society in Engeland. Charles was opgegroeid in Nederland, en Catharina in Portugal, twee landen die reeds enkele decennia thee kenden.
Helaas kreeg de kersverse bruid alleen maar miskramen. Een reden voor Karel om het aan te leggen met een keur aan minnaressen, waarbij hij menig kind verwekte. Een groot aantal ervan werd door hem overigens wel erkend. De ‘Vrolijke Koning’ werd hij genoemd.
In hoeverre zijn vele kopjes ‘tcha’ daarbij een rol gespeeld hebben laat de geschiedschrijving niet weten.
A cuppa & a natter.
Toen de prijs van ‘China drink’ betaalbaar werd voor de gewone burger gingen steeds meer mensen thee drinken (zie mijn blog 3 over High Tea).
Het verbaasde me te lezen dat zelfs Donald Trump inmiddels een eigen thee-lijn heeft. Sjieke blikjes Trump Tea. En dat terwijl de man voornamelijk Diet Coke wegklokt de hele dag. Misschien raakte hij geïnspireerd door de Republikeinse Tea Party-beweging, een club ontevreden rechtse Amerikanen van waaruit het Trumpisme naadloos is verder gegaan.
Naast al die beroemde mensen die maar thee drinken bestaan er eveneens fictieve personages die dol zijn op thee. Ik vond ondermeer ‘The Mad Hatter’ (Alice in Wonderland), Shire-hobbits (Lord of the Rings), en Arthur Dent (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy).
Niet toevallig zijn het stuk voor stuk Britse verzinsels.
Beroemd of niet, theedrinkers vind je nu overal. In West-Europa pas sinds het begin van de 17e eeuw, maar elders al duizenden jaren. Overal waar je maar komt op de wereld schenkt men thee.
In deze tijd van al het zinloze oorlogsgeweld wil ik dan ook graag oproepen tot het volgende: